1 november 2023

Mbo-vakopleiding verhuist op campusterrein MICS

De mbo-vakopleiding van MTEC+ en ECP-ZH heeft een nieuw onderkomen gekregen in MICS, de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam. Wethouder Antoinette Laan (gebiedsontwikkeling SchieDistrict) gaf op dinsdag 31 oktober het startsein voor het schooljaar 2023-2024 op de nieuwe locatie aan de Conradstraat 4.

 

“De mechatronica-sector floreert. Banen zijn er volop, maar er is een tekort aan gekwalificeerd personeel. Met het nieuwe opleidingscentrum MTEC+ en partner ECP-ZH worden studenten opgeleid voor de praktijk. Dit initiatief past uitstekend in de gemeentelijke ambitie om hier een bruisende campus te realiseren met praktijkgerichte opleidingen en economische groei te bewerkstelligen. Hiermee gaan we het talent aantrekken”, aldus wethouder Laan.

 

Unieke onderwijsbenadering

MTEC+, dat staat voor Metalent Technical Education Center Plus, is een initiatief van Metalent, een vooraanstaande scholingspool en regionale vakopleiding in de metaal- en maritieme sector. MTEC+ heeft een unieke onderwijsbenadering samen met partners ECP-ZH en ook Craft Education. De mbo 2, 3 en 4 BBL+ studenten krijgen  een innovatieve opleiding door op elkaar afgestemde theorie- en praktijktraining in de metaaltechniek, mechatronica, service en onderhoud en precisietechniek. MTEC+ streeft ernaar om zo de vraag naar goed en praktijkgericht opgeleid personeel in de metaal- en mechatronica-sector te vervullen.

 

Metalent en ECP-ZH (Expertise Centrum Precisietechniek Zuid-Holland) vestigden zich al in september 2021 in de ’s-Gravelandsepolder, waar de campus langzaam maar zeker gestalte krijgt. Studenten konden tot voor kort terecht in een van de loodsen bij het ONS-gebouw op het Van Heekterrein. Met SDK Vastgoed (VolkerWessels) heeft de gemeente op 14 juli 2022 een grondovereenkomst voor het Van Heekterrein gesloten zodat SDK de locatie kan transformeren voor de campusontwikkeling MICS. De gemeente moest daarop de oude loodsen laten slopen om de grond bij het Van Heekterrein in november 2023 bouwrijp te kunnen opleveren.

 

Vaste plaats op MICS

De verhuizing van MTEC+ en ECP-ZH naar de Conradstraat is ook tijdelijk, een noodzakelijke stap vanwege de aanstaande bouwontwikkelingen op het Van Heekterrein. De bedoeling is dat de mbo-vakopleiding van MTEC+ en ECP-ZH een vaste plaats krijgt op de groeiende campus. Rens Nagtzaam, manager Metalent, benadrukt het belang van deze verhuizing: “Het bedrijventerrein is al een belangrijke banenmotor voor de regio. Maar veel bedrijven kunnen niet groeien of innoveren door een tekort aan gekwalificeerd personeel. MTEC+ voorziet in die behoefte van bedrijven met specifiek op de metaalsector afgestemde praktijkopleidingen. Wij willen samen met MICS meegroeien.”

 

Blijf op de hoogte

Heb je interesse om je bedrijf te vestigen op MICS? Of wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan alvast vrijblijvend in of meld je aan voor onze nieuwsbrief.